Najsrećniji Pazovčani i Kisačani

7.apr 2015

Najsrećniji Pazovčani i Kisačani

21. Festival Pozorišne inscenacije autora Donje zemlje (DIDA) u Pivnicama je u nedelju 5. aprila spustio svoje zavese. Na ovom događaju od 27. marta posetioci su mogli da pogledaju 17 predstava i četiri prateće manifestacije. Članovi žirija (predsednica Zuzana Tarnoci, članovi Zuzana Tir i Vladimir Valenćik) u izveštaju su konstatovali da su zadovoljni brojem pozorišnih inscenacija, kvalitetom izvedbe glumaca, ale malo manje sa izgovorom književnog slovačkog jezika kod pojedinih glumaca, ali “to se u sledećoj izvedbi može popraviti”.

Nagrada "Janko Čeman" - Kisačanima

Nagrada “Janko Čeman” – Kisačanima

Na festivalu je odigrano 17 predstava, 5 je bilo mimo konkurencije a od preostalih 12 takmičarskih predstava 7 inscenacija se takmičilo za Nagradu za najbolju pozorišnu inscenaciju, dramatizaciju, Nagradu “Janko Čeman”, za tri glumačke nagrade, kao i za Nagradu za najbolju predstavu (prema pravilima festivala to su inscenacije slovačkog autora sa Donje zemlje ili ostalih autora sa Donje zemlje, ako direktno ili indirektno govore o životu Slovaka na Donjoj zemlji) a samo za Nagradu za najbolju predstavu koja će ovogodišnji festival DIDA predstavljati na festivalu “Palarikova Rakova” u Čadci u Slovačkoj, je takmičilo još 5 predstava slovačkih autora.

A tu su i rezultati festivala. U konkurenciji dva nova pozorišna teksta – I na U autora Dragana Karlečika i Čudesna knjiga autorke Svetlane Gaško, Nagrada za novi tekst je pripala Draganu Karlečiku, članu pozorišnog ansambla KOKRAM iz Kovačice. Nagrada “Janko Čeman” je dodeljena predstavi Slatkih pedeset u izvedbi glumaca KIC Kisač – Amatersko pozorište Kisač, koju je režirao Jan Privizer. Vesna Kamanj i Jarmila Čobrda su dobile Nagradu za dramatizaciju teksta Samo tako? na motive knjige Imati petnaest je tako teško ili Striptiz autorke Marije Kotvaš Jonaš. Ovaj tekst su izveli đaci OŠ “15. oktobar” iz Pivnica.

Nagrada za najuspešniju predstavu - Pazovčanima

Nagrada za najuspešniju predstavu – Pazovčanima

Nagradu za najuspešniju predstavu slovačkog autora koja će predstavljati festival DIDA na festivalu “Palarikova Rakova” u Slovačkoj, je dobila predstava Živi bič autora Mila Urbana, rediteljke Anjičke Balaž, koju su odigrali amateri SKUD “Heroj Janko Čmeljik”, Slovačko pozorište VHV iz Stare Pazove.

Glumačke nagrade su dodelili: Janu Jambrihu iz Kisača (za ulogu u predstavi Slatkih pedeset), Miroslavu Sabu iz Kovačice (I na U), Jaroslavu Čapelju iz Aradca (Ljubav ili nešto drugo) i Ani Zornjan iz Novog Sada (Naša).

Sa dodele nagrada najboljim kolektivima i pojedincima

Sa dodele nagrada najboljim kolektivima i pojedincima

Pošto je na ovogodišnjem festivalu bilo 5 dečijih predstava, članovi žirija su odlučili da motivišu buduće glumce i to sa nagradama u obliku knjiga Slovačkog izdavačkog centra koje su dodelili najupečatljivijim glumcima iz svake dečije predstave. To su: Tiana Čobrda iz Pivnica (iz predstave Samo tako?), Ema Francisti iz Kisača  (Čudesna knjiga), Vladimir Zima iz Kulpina (So vrednija od zlata), Marta Kukučka iz Stare Pazove  (Put do sreće) a Gustav Mernjik iz Pivnica (Pas Žana Labadija).

U čast nagrađenih, ali i svih posetioca posle dodele nagrada u pivničkoj pozorišnoj sali su nastupili članovi Pozorišta VHV, scene Doma kulture “3. oktobar” u Kovačici sa pozorišnom inscenacijom koja je pobedila na prošlogodišnjim Pozorišnim lovorikama u Kovačici, Stari džangrizavac autora karla Goldonija a u režiji Jana Makana.

Ana Francisti

(foto: A. Francisti, M. Necpal)

A. FRANCISTYOVÁ
A. FRANCISTYOVÁ

ANA FRANCISTIOVA (1962) U NIU „Hlas ljudu“ je zaposlena od 1985. godine. Urednica je kulturne rubrike. Kontakt: francistyova@hl.rs