Susret dveju književnosti

8.jul 2015

Susret dveju književnosti

Zajednička fotografija ispod Đevinske tvrđave. S leve strane: Dragan Jovanović-Danilov, Miroslav Demak, Mihal Harpanj, Vjera Benkova, Vladimir Valenćik, Miroslav Bjelik, Martin Prebuđila, Radomir Andrić i Jeremija Lazarević

Zajednička fotografija ispod Đevinske tvrđave. S leve strane: Dragan Jovanović-Danilov, Miroslav Demak, Mihal Harpanj, Vjera Benkova, Vladimir Valenćik, Miroslav Bjelik, Martin Prebuđila, Radomir Andrić i Jeremija Lazarević

SRPSKI I SLOVAČKI PISCI U BRATISLAVI

 

Neki susreti već na prvi pogled ne izgledaju kao uobičajena. Predstavljaju svojevrsnu najavu doživljaja. Susret dveju književnosti donosi doživljaje ne samo akterima, već i čitaocima „na granici“ Slovačke i Srbije. Od 3. do 5. jula u Bratislavi se održao susret delegacija društava književnika, iz Srbije i Slovačke.

Delegaciju Udruženja književnika Srbije činili su Radomir Andrić, Dragan Jovanović-Danilov, Jeremija Lazarević, kao i slovački pisci iz Vojvodine Mihal Harpanj, Vjera Benkova, Martin Prebuđila, Miroslav Demak i direktor Slovačkog izdavačkog centra u Bačkom Petrovcu Vladimir Valenćik. U ime Društva slovačkih književnika delegaciji iz Srbije dobrodošlicu je poželeo Miroslav Bjelik, predsednik udruženja. Na susretu je učestvovao i ambasador Srbije u Slovačkoj NJ. E. Šani Dermaku, kao i pravna savetnica za konzularna pitanja Vera Ostojić.

Susret je počeo razgovorom o slovačko-srpskim književnim vezama kao i svečanim govorima predsednika oba društva u Klubu slovačkih književnika u Laurinskoj ulici u Bratislavi. U prvom delu prisutnim su se obratili Mihal Harpanj, Julius Lomečik, Vladimir Valenćik, Franćišek Hasler, Stanislav Bajanjik, Miroslav Demak, Vilijam Jablonjicki i drugi.

Posle referata, u drugom delu susreta, Roman Mihelko, direktor izdavaštva Društva slovačkih književnika, predstavio je dve knjige – „Pokrčené verše“ spisateljice Miroslave Dudkove, koja potiče iz Vojvodine a živi u Bratislavi, kao i novu knjigu poezije Vjere Benkove  „Herbár zeme“, koju je ovo izdavaštvo nedavno izdalo. Kasnije se publika preselila u prelepo okruženje prostora Gradske biblioteke „Kod crvenog raka“, gde su pod golim nebom čitali pesme Andrića, Danilova, Lazarevića, Benkove, Prebuđilu, Dudkove.

Sledećeg dana je srpska delegacija posetila dvorac u Ivanki pri Dunavu, koji je bio u vlasništvu Mihajla Obrenovića. Zahvaljujući susretu u Bratislavi uspešno je realizovana ideja o unapređenju saradnje književnika dve države. Već sada planiraju sličan susret na sajmu knjiga u Beogradu, gde će predstaviti knjigu na srpskom jeziku pesnika Jaroslava Reznjika, dok će na sajmu knjiga u Bratislavi „Biblioteka“ predstaviti knjigu poezije Dragana Jovanovića-Danilova, koju je na slovački jezik preveo Martin Prebuđila.

Andrej Meleg

 

HLAS ĽUDU
HLAS ĽUDU

NOVINSKO-IZDAVAČKA USTANOVA “HLAS LJUDU” 21000 Novi Sad, Bulevar oslobođenja 81/5, e-mail: nvu@hl.rs