Zvanično otvaranje SOS FEST-a u Bačkom Petrovcu

28.avg 2015

Zvanično otvaranje SOS FEST-a u Bačkom Petrovcu

????????????????????????????????????

Boris Hibner otvara festival (Foto: I. Bovđiš)

Sinoć je počeo i zvanični ​program Međunarodnog festivala nemog filma uz interpretaciju živom muzikom Sound of screen – Visegrad meets Balkan koji se održava od 26. – 30. avgusta u Bačkom Petrovcu, Vojvodina – Srbi​ja.

Na svečanom otvaranju festivala direktor festival Peter Serge Butko je još jednom napomenuo da je festival nastao kao vid platforme za susret između prošlosti i sadašnjosti, sa pogledom na budućnost. “U pozadini nemih filmova propraćenih raznim muzičkim stilovima festival nudi ne samo zanimljive umetničke sadržaje, već i inspirativne susrete sa umetnicima i samim posetiocima festivala”, rekao je Butko na otvaranju festivalu.

Direktor festivala Peter Serge Butko (Foto: I. Bovđiš)

Direktor festivala Peter Serge Butko (Foto: I. Bovđiš)

Čast da otvori festival imao je poznati češki scenarista, reditelj i glumac Boris Hibner, koji je proteklih dana u sklopu festivala vodio radionicu nemog filma.

U glavnom programu su se sinoć festivalskoj publici predstavili poznati saksofonista Jure Pukl iz Slovenije koji je muzički dočarao slovački film Borisa Hibnera Gagman, hrvatski psihodelic band Pridjevi su interpretirali legendarni horor nemi film Vampir nemačke produkcije, dok su poznatu češku komediju Ljubavnici starog kriminala interpretirali makedonski džezeri Simon Kiselicki Trio.

Jure Pukl je oduševio publiku odličnom improvizacijom (Foto: I. Bovđiš)

Jure Pukl je oduševio publiku odličnom improvizacijom (Foto: I. Bovđiš)

Inače, festival je počeo već prekjuče kada su se predstavili članovi pozorišno-muzičke formacije Pozorišta VHV iz Bačkog Petrovca, kao i direktor fotografije Jozef Mađar, snimatelj Radio-televizije Vojvodine koji je projektovao autorske kadrove stare Vojvodine iz 70. i 80. godina prošlog veka.

Da podsetimo, festival (sa skraćenim nazivom SOS FEST) se prvi put održava u gradiću Bački Petrovac u Vojvodini, Srbija. Radi se o jedinstvenoj akciji ovakvog karaktera u jugoistočnoj Evropi. Tokom svake od četiri festivalske večeri posetioci će imati priliku da pogledaju 3 ili 4 nema filma uz muzičku interpretaciju uvek drugačijom muzičkom formom.

Fantastični psychodellic band Pridjevi (Foto: I. Bovđiš)

Fantastični psychodellic band Pridjevi (Foto: I. Bovđiš)

U okviru pratećeg programa održavaju se radionice, seminari i diskusije. Festival koristi učešće umetnika iz svih zemalja bivše Jugoslavije i nudi otvorene diskusije sa umetnicima na temu razpada bivše Jugoslavije i suočavanja se sa ratom koji je bio u regionu pre 20 godina. Jednim od ciljeva festivala jeste ponuditi platformu za susret, diskusije, upoznavanje, preklapanje žanrova i „drugačijeg“ putem nemog filma i muzike, jer nemi film i muzika u sebi nose emociju koje ne mora da bude prenesena nijednim jezikom.

Simon Kiselicki Trio iz Makedonije i njihov perfektni jazz (Foto: I. Bovđiš)

Simon Kiselicki Trio iz Makedonije i njihov perfektni jazz (Foto: I. Bovđiš)

Festival organizuje udruženje za kreativnu produkciju NEXT PICTURE iz Češke republike čiju filozofiju najbolje objašnjava rečenica Vaclava Havela: „Razumeti se međusobno, to ne znači prilagoditi se jedan drugome, već uzajamno razumeti svoj identitet“. U savremenom dobu kulturnih susreta, građenja novih zidova, u blizini vojnih konflikta u ime vere, ili svetonazora festival pretenduje da bude ostrvo prirodne multikulturalnosti, koji je osnovan na poštovanju, toleranciji i prijateljstvu. Festival se realizuje u saradnji sa Međunarodnim višegradskim fondom. Partneri festivala su organizacije Stara tržnica iz Bratislave (Slovačka), Mindspace Non-profit KFT z Budapesta (HU), Pozorište VHV Bački Petrovac (SRB) a Radio Urban FM iz Prištine (Kosovo).

 (Hlas ljudu)
HLAS ĽUDU
HLAS ĽUDU

NOVINSKO-IZDAVAČKA USTANOVA “HLAS LJUDU” 21000 Novi Sad, Bulevar oslobođenja 81/5, e-mail: nvu@hl.rs