NASILJE NAD ŽENAMA JE I NAŠA STVAR: Nemojmo tolerisati! Reagujmo!

11.avg 2016

NASILJE NAD ŽENAMA JE I NAŠA STVAR: Nemojmo tolerisati! Reagujmo!

Izvor: www.dailytimes.com

Izvor: www.dailytimes.com

Od početka godine u našoj zemlji u bračnim odnosima je život izgubilo više od 15 žena! Brutalno su ubijene. Podatak pokazuje da je situacija alarmantna. Ako još ovome dodamo silovanje i ubistvo trogodišnje devojčice, moramo se zapitati, u kakvom društvu živimo? Naše društvo se menja u društvo u kojem je već sasvim normalno vršiti nasilje nad ženama, psihički, fizički i seksualno ih iskorišćavati i na kraju ubiti. Zašto? Jer bolesni umovi misle da imaju pravo da to rade. Ali nemaju!

Rezultati istraživanja o percepciji nasilja nad ženama u Srbiji, koje je u aprilu ove godine sproveo određeni tim, pokazali su da oko 70% anketiranih misli da je nasilje u porodici veliki problem. Međutim, šokantan podatak je da oko 30% misli da ovaj problem nije toliko rasprostranjen kao što ga mediji i organizacije za zaštitu žena prikazuju. Odlučno moramo reći da se sa ovim ne slažemo. Nasilje je prisutno svuda oko nas i kada se konačno o njemu govori, onda se situacija ne predstavlja onakva kakva jeste. Ne ubeđujmo sebe da se to dešava daleko od nas. Van našeg (i slovačkog) društva. Nemojmo prikrivati nasilje i ne opravdavati nasilnike. Za njih ne postoji opravdanje. Problemi sa alkoholom, nerešeni problemi iz prošlosti, ili posledice raznih konflikata i neprijatnih situacija nisu opravdanje. Nasilje ne smemo tolerisati. Zapitajmo se, kako reagujemo na nasilje. Okrenemo glavu na drugu stranu kada vidimo kako muž maltretira ženu, kažemo da to nije naša stvar ili pokušamo da joj pomognemo?

Kada neko pravi buku, slavi nešto, zovemo policiju a kada čujemo bolne krike žene, pravimo se da ih ne čujemo i da nam ti krici ne smetaju, samo da ne bismo bili svedoci nasilja, jer „imamo svoje probleme i ne moramo se mešati i u tuđe“. Nemojmo to raditi! Nasilje nad ženama je i naša stvar!

Elena Šranka

E. ŠRANKOVÁ
E. ŠRANKOVÁ

ELENA ŠRANKA (1958) U redakciji „Hlas ljudu“ kao novinarka radi od 1982. godine. Udata, majka jedne ćerke. Kontakt: srankova@hl.rs