SLOVAČKO VOJVOĐANSKO POZORIŠTE: Pokrajina neće da finansira predstave na slovačkom

6.jul 2017

SLOVAČKO VOJVOĐANSKO POZORIŠTE: Pokrajina neće da finansira predstave na slovačkom

Iako je Slovačko vojvođansko pozorište (SVD) u Bačkom Petrovcu od osnivanja 2003. godine redovno imalo finansijsku podršku od rezortnog pokrajinskog sekretarijata za dve pozorišne premijere u toku jedne godine, ove godine se to promenilo. Posle završetka konkursa u Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama u SVD dolazi pismeni odgovor potpisan resornim sekretarom Miroslavom Štatkićem, da su im svi projekti za 2017. godinu odbijeni. Ustvari, da neće dobiti finansijska sredstva ni za realizaciju pozorišne predstave a ni za organizaciju festivala 22. Petrovački dani pozorišni.

Tako da posle 150 godina pozorišta koje smo proslavili prošle godine, imamo novu stvarnost o kojoj je u sredu 5. jula u SVD na konferenciji za novinare informisali direktorica Viera Krstovska. Objasnila je da troškovi u vezi sa funkcionisanjem zgrade SVD i platama – sada već manjeg broja zaposlenih (samo troje) – finansira Opština Bački Petrovac. Drugim rečima, imamo formu, ale ne i sadržaj.

Tradicionalni pozorišni festival održaće se od 22. – 26. septembra zahvaljujući podršci iz opštine, republike, Kancelarije za Slovake u dijaspori i sponzora, ale u okviru njega će planirana pozorišna premijera domaćina ipak izostati.

Rukovodstvo SVD, kao i Upravnog odbora, je u vezi sa teškom situacijom pokušalo da dobije sredstva iz pokrajine i naknadno posle rebilansa budžeta, ali za sada odgovor nisu dobili. Zato su i na novonastalu situaciju upozorili Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine, Maticu slovačku u Srbiji, Slovake pokrajinske poslanike, a informisali su i predstavnike državnih institucija Slovačke republike da u okviru svojih mogućnosti pomognu ovoj insituciji, jer pored ovakve ignorantske politike pokrajinske vlade ne može se ništa drugo očekivati – sem nestanak profesionalnog pozorišta Slovaka u Srbiji.

Samo na nama svima a posebno na slovačkoj kulturnoj javnosti jeste da li ćemo na to tiho gledati i konstatovati da smo izgubili reprezentativnu pozorišnu instituciju Slovaka u Srbiji. Jer para za kulturu u pokrajinskom budžetu ima dosta. Samo je pitanje kome su ih podelili i sa kojim ciljevima.

 

J. ČIEP
J. ČIEP

JAROSLAV ČJEP (1970) Zaposlen je na poziciji urednika u nedeljniku „Hlas ljudu“. Od 2000 – 2009 godine bio je direktor Novinsko izdavačke ustanove „Hlas ljudu“. U biblioteci „Štefan Homola“ z Bačkom Petrovcu je od 1996 – 2000 kao direktor organizovao i prezentovao oko 40 izložbi iz kulturne istorije Slovaka u Vojvodini. Kontakt: ciep@hl.rs