Advokatica Jelena V. Jonovska iz Pančeva je učestvovala na Godišnjoj konferenciji IBA u Beču

14.okt 2015

Advokatica Jelena V. Jonovska iz Pančeva je učestvovala na Godišnjoj konferenciji IBA u Beču

Jelena V. Jonovska pred početak konferencije (Foto: arhiva J.V.J.)

Jelena V. Jonovska pred početak konferencije (Foto: arhiva J.V.J.)

Mlada i ambiciozna advokatica Jelena V. Jonovska iz Pančeva, rodom iz Kovačice, je početkom oktobra učestvovala  na Godišnjoj konferenciji Međunarodne asocijacije advokatskih komora (IBA) , kao stipendista IBA Komiteta za mlade advokate.

Konferencija je održana u Beču  od 04. do 09. oktobra a u radu konferencije je učestvovalo više od 6.000 delegata iz preko 160 država celog sveta.

Specijalni govornici konferencije su bili Jose Manuel Baroso, bivšo predsednik Evropske komisije, Kofi Annan, 7. generalni sekretar UN, Jose Maria Aznar, bivši premijer Španije, Anders Fogh Rasmussen, 12. generalni sekretar NATO i Fatou Bensouda, aktuelna glavna tužiteljka Međunarodnog krivičnog suda.

Konferenciju je svečano otvorio predsednik IBA David W. Rivkin iz SAD.

Jelena (prva s leve strane) sa predsednikom IBA Davidom W. Rivkinom i Marijom Prijić iz Zrenjanina (Foto: arhiva J.V.J.)

Jelena (prva s leve strane) sa predsednikom IBA Davidom W. Rivkinom iiMarijom Prijić iz Zrenjanina (Foto: arhiva J.V.J.)

Konferecija je delegatima otvorila pristup u radu gotovo 80 komiteta, od kojih se svaki tiče posebne oblasti prava. Teme koje su razmatrane ticale su se svih gorućih tema današnjice – ekonomske situacije u svetu, efikasnosti pravosudnih sistema, pružanja pravne pomoći i uticaj alternativnih načina rešavanja sporova  na razvoj poslovnog okruženja (međunarodna i domaća medijacija i arbitraža).

Advokatica Jelena V. Jonovska je učestvovala u sesijama Komiteta za mlade advokate, čiji je stipendista, kao i drugih komiteta koji kao polje interesovanja imaju poslovno, korporativno, trgovinsko pravo, pravo enegretike, pravo svojine, bankarsko poslovanje i alternativno rešavanje sporova.

Svečani prijem povodom završetka konferencije upriličen je u carskoj palati porodice Habzburg – u palati Hofburg. Naredna godišnja konferencija biće održana krajem septembra 2016. godineu Washington DC, USA.

Vladimira Dorčova Valtnerova

V.DORČOVÁ-VALTNEROVÁ
V.DORČOVÁ-VALTNEROVÁ

VLADIMIRA DORČA-VALTNER (1981) Od septembra 2013 je odgovorna urednica nedeljnika „Hlas ljudu“ i njegovog online izdanja. U redakciji „Hlas ljudu“ je zaposlena od marta 2013. godine, najpre kao urednica – novinarka. Od januara 2009. do februara 2013 bila je koordinatorka Odbora za informisanje Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine. U periodu od 2005 – 2008 radila je kao novinarka, urednica i voditeljka u slovačkoj redakciji TV Vojvodina. Od oktobra 2008 do aprila 2013 bila je predsednica Asocijacije slovačkih novinara. Od 1995 – 2000 i 2010 – 2012 bila je članica redakcije omladinskog časopisa „Vzlet“. Dobitnica je Godišnje nagrade časopisa „Vzlet“ za 2002. godinu i nagrade „Vladimir Dorča“ za 2013. godinu koju dodeljuje Asocijacija slovačkih novinara. Kontakt: dorcova@hl.rs