Diploma je ovde, ali ne i zaposlenje

27.avg 2015

Diploma je ovde, ali ne i zaposlenje

Pored jesenjeg cveća

Pored jesenjeg cveća

Marina Parnjicki iz Lalića je završila Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu, smer pejzažna arhitektura. I Marina – diplomirana inženjerka pejzažne arhitekture – deli sudbinu mnogih mladih visokoobrazovanih ljudi. Nije imala gde da se zaposli, ali ipak nije bila besposlena. Odlučila je da će zaposliti sama sebe – gajiće cveće. Teoriju je već dobro znala, trebalo ju je samo primeniti u praksi.

Njeni roditelji se već bave uzgojem paradajza i paprike i s time što je imala dovoljno prostora i ona je pošla njihovim koracima.

Sa setvom prolećnog cveća počela je u zimu 2013. godine, odmah posle završetka fakulteta. Ubrzo je shvatila da gajenje cveća iz semena nije najbolji izbor. Trebalo je da prođe neko vreme dok nije saznala kako treba saditi određene biljke, koliko često zalivati i koliko toplote im je potrebno. Pošto je saznala da većina uzgajivača cveća kupuje već gotove sadnice, koje kasnije uzgoje i prodaju, odlučila se za taj korak koji se i pokazao kao uspešan. Na ovaj način je uzgajala muškatle i karanfile. I jesenje cveće uzgaja iz pelcera.

Cveće prodaje na pijaci u Laliću, ali i kod kuće. Više puta se desilo da nije imala s čime da ode na pijacu, jer je sve rasprodala kod kuće. Dešavalo se da sveće još nije ni procvetalo a već je bilo prodano.

Tokom zime cveće je u plastenicima koje neprestano greju. U tom periodu, a najviše oko Božića i Nove godine, Marina se posvećuje izradi ikebana. Materijal za njihovu izradu skuplja tokom cele godine.

Anamaria Tamaši

HLAS ĽUDU
HLAS ĽUDU

NOVINSKO-IZDAVAČKA USTANOVA “HLAS LJUDU” 21000 Novi Sad, Bulevar oslobođenja 81/5, e-mail: nvu@hl.rs