Dve decenije ukusa za prave stvari

25.maj 2015

Dve decenije ukusa za prave stvari

Thomas Nikolaos, Michail Orfanoudakis i Tatjana Mitrović govorili su o 20-godišnjem poslovanju

Thomas Nikolaos, Michail Orfanoudakis i Tatjana Mitrović govorili su o 20-godišnjem poslovanju

GODIŠNJICA KOMPANIJE MARBO PRODUCT

 

Marbo Product je jedan od lidera srpskih i regionalnih proizvođača čipsa. Kao deo kompanije PepsiCo ove godine proslavlja dvadeset godina poslovanja. Brend Chipsy, prvi u portfoliju kompanije Marbo, ove godine takođe slavi 20 godina svog postojanja. Fabrika u Magliću, u opštini Bački Petrovac, pored proizvoda Chipsy, u svom portfoliju danas ima i brendove Pardon, Clipsy i Gud.

Prodaja skoro polovine proizvoda se obavlja u državama regiona – u Hrvatskoj, Sloveniji, Makedoniji, Grčkoj, Crnoj Gori, Albaniji, Bugarskoj, Rumuniji, ali i u zemljama zapadne Evrope – Belgiji, Holandiji, Francuskoj, kao i u Ujedinjenim arapskim emiratima.

Grickalice iz proizvodne linije u Magliću

Grickalice iz proizvodne linije u Magliću

“Od akvizicije PepsiCo kompanije 2008. godine, realizovali smo brojne investicije u osoblje i proizvodnju. S kontinuiranim inovacijama učinili smo kompaniju i njene brendove Chipsy, Clipsy, Pardon i Gud prepoznatljivim u industriji grickalica. Uložili smo značajane investicije u modernu liniju za proizvodnji krompirovog čipsa, kao i u postrojenje za preradu otpadnih voda u fabrici u Magliću. Danas naša fabrika spada u red najmodernijih fabrika ovog tipa u Evropi i jedna je od najreprezentativnijih primera bezbednog radnog mesta,“ istakao je komercijalni direktor fabrike Michail Orfanoudakis, u sredu 20. maja, za vreme zajedničkog obilaska fabrike.

Potrošači u više od 200 država sveta milijardu puta dnevno uživaju u proizvodima PepsiCo. Svojim portfoliom hrane i napitaka, koji obuhvata Frito-Lay, Gatorade, Pepsi-Cola, Tropicana a Quaker, kompanija je 2014. godine ostvarila preko 66 milijardi dolara neto profita. PepsiCo portfolio obuhvata širok spektar hrane i pića, obuhvatajući i 22 brenda, koja na godišenjem nivou pojedinačno generišu u maloprodaji više milijardi dolara.
Menadžment fabrike Marbo i novinari u radnim odelima pre ulaska u fabriku

Menadžment fabrike Marbo i novinari u radnim odelima pre ulaska u fabriku

„Krompir nabavljamo od više velikih proizvođača iz cele Srbije a dobro sarađujemo i sa lokalnim proizvođačima.  Takođe, sa godišnjim otkupom od oko 35.000 tona krompira, Marbo je jedan od najvećih industrijskih otkupljivača krompira. Za proizvode brenda Chipsy koristi se osam različitih sorti krompira, od čega su tri ekskluzivne PepsiCo sorte. U fabrici u Magliću radi više od 500 zaposlenih, što Marbo svrstava u red značajnih poslodavaca u lokalnoj zajednici,“ ocenio je direktor fabrike Thomas Nikolaos.

Na teritoriji zapadnog Balkana PepsiCo danas ima dva proizvodna pogona, u Magliću i Laktašima, u Bosni i Hercegovini, i zapošljava preko 1.200 ljudi.

Ove godine je Marbo Product dobio sertifikat Top poslodavac Srbije 2015., koji dodeljuje Institut Top Employers iz Holadnije. Prošle godine je takođe dobio nagradu za najboljeg poslodavca u konkurenciji proizvođača hrane portala Infostud. Ova priznanja potvrđuju izuzetne uslove iz ugla bezbednosti rada, dobru praksu kompanije s ciljem podrške i razvoja talenata na svim nivoima organizacije, kao i težnju ka daljem podsticanju i razvijanju svojih zaposlenih.

Pakovanje proizvoda pre transporta

Pakovanje proizvoda pre transporta

Prošle godine u fabrici je održana nezavisna revizija sistema upravljanja bezbednošću, zaštitom zdravlja pri radu i zaštitom životne sredine (GEHSMS). Rezultat toga je plasiranje fabrike na prvo mesto u Evropi i drugo na svetu, među svim fabrikama PepsiCo, kde je izvršena revizija.

Jaroslav Čjep

Foto: pepsico.com

J. ČIEP
J. ČIEP

JAROSLAV ČJEP (1970) Zaposlen je na poziciji urednika u nedeljniku „Hlas ljudu“. Od 2000 – 2009 godine bio je direktor Novinsko izdavačke ustanove „Hlas ljudu“. U biblioteci „Štefan Homola“ z Bačkom Petrovcu je od 1996 – 2000 kao direktor organizovao i prezentovao oko 40 izložbi iz kulturne istorije Slovaka u Vojvodini. Kontakt: ciep@hl.rs