Nacionalni saveti će i dalje imati svoje medije

8.apr 2015

Nacionalni saveti će i dalje imati svoje medije

Saša Mirković

Saša Mirković

„Nacionalni saveti manjina moći će od 1. jula da osnuju svoje medije nakon prestanka finansiranja iz budžeta lokalnih samouprava,“ izjavio je državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja Saša Mirković na sastanku posvećenom primeni novih medijskih zakona koje se održalo u Nišu.

Zakonom o javnom informisanju se predviđa da nacionalni saveti manjina mogu formirati svoje medije kroz fondacije. Finansiranje tih medija se neće sprovoditi projektnim finansiranjem, već će se obavljati posebnim kanalima u skladu sa Zakonom o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina,“ rekao je Mirković.

Istakao je da će mediji su već osnovani od strane nacionalnih saveta manjina funkcionisati kao i do sada i da je interesovanje za osnivanje vlastitog medija za sada izrazio samo Nacionalni savet Albanaca.

Što se tiče privatizacije medija sektretar Mirković je kazao da je Ministarstvo kulture i informisanja u stalnom kontaktu s Ministarstvom rada, u cilju pronalaska rešenja za višak zaposlenih u medijima, kojima predstoji privatizacija. Početkom godine Vlada Srbije je usvojila preporuke za rešenje ovog problema, ali kako je rekao, o detaljima za sada ne može da govori. Prema njegovim rečima mediji koji u prvoj polovini ove godine ne mogu konkurisati za projektna sredstva, jer nisu privatizovani, moći će to da učine u drugoj polovini godine.

HLAS ĽUDU
HLAS ĽUDU

NOVINSKO-IZDAVAČKA USTANOVA “HLAS LJUDU” 21000 Novi Sad, Bulevar oslobođenja 81/5, e-mail: nvu@hl.rs