UPIS U SREDNJU MEDICINSKU ŠKOLU U NOVOM SADU: Od jeseni sa četvrtom slovačkom generacijom

23.jul 2015

UPIS U SREDNJU MEDICINSKU ŠKOLU U NOVOM SADU: Od jeseni sa četvrtom slovačkom generacijom

 

„„Završavamo rasporede a onda ćemo i mi imati raspust,“ govori direktorica škole Aleksandra Ber Božić.

„Završavamo rasporede a onda ćemo i mi imati raspust,“ govori direktorica škole Aleksandra Ber Božić.

Učenici prvih razreda srednjih škola imaju iza sebe bar jednu rešenu stvar, koja ih je opterećivala prethodnih meseci. Upisali su se u željene škole, do septembra su na raspustu, međutim u školama je još uvek bučno, bar u kabinetima direktora, koji moraju da sastave spiskove profesora, rasporede časova, kao i mnoge druge sitnice, koje će doprineti tome da nova školska godina, bar što se njih tiče, počne bez problema.

Bučno je bilo i u kabinetu direktorice Medicinske škole „7. april“ u Novom Sadu Aleksandre Ber Božić. Zatekli smo je u finalnoj fazi pripreme rasporeda časova. U narednoj školskoj godini ovu školu će pohađati 1.701 učenik, koji će biti podeljeni u 52 odeljenja. Naravno, većina njih pohađa nastavu na srpskom jeziku, određen deo na mađarskom a od školske godine 2012/2013. i na slovačkom. U popularno nazvanom „slovačkom odeljenju“ na smeru medicinska sestra – tehničar, i ove godine je upisano 30 učenika.

„Zahtevali smo da se i ove školske godine u odeljenje na slovačkom jeziku upiše 30 učenika, ministarstvo je odobrilo naš zahtev i kao i prošle godine i sad imamo upisan maksimalan broj učenika,“ govori direktorica škole.

„Ovi učenici će imati sve predmete na slovačkom jeziku, osim latinskog jezika. U četvrtom razredu određene predmete moraju predavati lekari – specijalisti, koje smo već u velikoj meri i angažovali. Za sada nemamo rešenu pedijatriju i ginekologiju…“ ovu rečenicu je prekinuo telefonski poziv, posle kojeg je Ber Božić zadovoljno konstatovala da su sada već svi kadrovski problemi rešeni. Kako je rekla mnoge predmete predaju bivši učenici koji su završili medicinski fakultet u Slovačkoj ili kod nas. Takođe je naglasila da se svake godine javljaju određeni problemi koje su do sada uspešno rešavali i zbog toga i može da konstatuje da nastava na slovačkom jeziku u ovoj školi funkcioniše jako dobro.

„Dobro funkcionišemo i zahvaljujući Nacionalnom savetu slovačke nacionalne manjine koji nam u velikoj meri pomaže i što se tiče nabavke udžbenika, ali i kadrovski. Imamo lepu saradnju i sa gimnazijom u Petrovcu, kao i petrovačkim Domom zdravlja. Upisana je četvrta generacija učenika tako da mogu reći da se nastava na slovačkom jeziku odvija u punoj meri,“ rekla je Ber Božić.

„Naravno, u početku nije bilo sve najsjajnije. Najteže je bilo obezbediti udžbenike, međutim u saradnji sa Nacionalnim savetom, Pokrajinskim sekretarijatom za obrazovanje i Pedagoškim zavodom rešili smo i taj problem. Određen broj udžbenika imamo iz Slovačke, odnosno sa Medicinskog fakulteta u Bratislavi, koji na sreću, dobro prate naš plan i program. Nažalost, tih udžbenika je malo, svega 30, tako da ih učenici dobijaju na revers a po završetku razreda vraćaju u biblioteku,“ navela je direktorica škole.

Zanimalo nas je u kakvoj meri je zadovoljna sa učenicima u slovačkom odeljenju. „Naše Slovake mogu samo da pohvalim. To su vredna deca, koja su čvrsto odlučila da se školuju u ovoj oblasti i za sada nismo imali nikakvih problema. Drago mi je što su i slovačka odeljenja postala vidljiva u našoj školi. Prve godine kao da su bili manje zastupljeni u školskim aktivnostima, međutim već naredne godine su se na proslavi Dana škole, kao i na drugim manifestacijama, predstavili pesmama, igrama i recitacijama i zbog toga mi je drago što su u istoj meri kao i drugi učenici uključeni u sva dešavanja,“ zaključila je Aleksandra Ber-Božić.

Jasmina Panjik

J. PÁNIKOVÁ
J. PÁNIKOVÁ

JASMINA PANJIK (1984) Sa redakcijom „Hlas ljudu“ je 2010. godine najpre počela da sarađuje kao spoljna saradnica a kasnije je zaposlena na mestu novinar – dopisnik. Od januara 2018. odgovorna je urednica omladinskog časopisa "Vzlet". Predmet njenog interesovanja su socijalne teme, odn. problemi marginalizovanih grupa ljudi. Kontakt: panikova@hl.rs