VIDOVDANSKE SVEČANOSTI U MAGLIĆU: Kreativnost kao glavni motiv manifestacije

29.jun 2016

VIDOVDANSKE SVEČANOSTI U MAGLIĆU: Kreativnost kao glavni motiv manifestacije

Vidovdan je jedan od najvećih verskih srpskih praznika koji se uvek praznuje 28. juna. Što se tiče značaja, Vidovdanske svečanosti se vezuju za istorijski događaj iz 1389. kada je u poznatom Kosovskom boju poginuo knez Lazar, što je praktično značilo da je srednjovekovni srpska država postala deo Osmanskog carstva.

Ovog događaja se svake godine prisećaju i meštani Maglića jer Vidovdan predstavlja i seoska slava. Ove godine svečanosti su trajale četiri dana tokom kojih su bile organizovale mnoge crkvene, kulturne, zabavne i sportske manifestacije.

Od 25. do 28. juna celo selo je zajedno sa svojim gostima živelo stvarni suživot, jer sva aktivna građanska udruženja na čelu sa savetom Mesne zajednice i ovdašnjom pravoslavnom crkovom su ponovo uspela da se mobilišu i pokažu svetu svoje jedinstvo u važnim seoskim stvarima.

Ansambl KUD "Đura Jakšić" (Foto: FB stranica ansambla)

Ansambl KUD “Đura Jakšić” (Foto: FB stranica ansambla)

Kao vrhunac Vidovdanskih svečanosti svake godine jeste godišnji koncert Kulturno-umetničkog društva “Đura Jakšić” čiji i dečji, i reprezentativni ansambl zadnjih godina jesu među najuspešnijim u Vojvodini. Tako je bilo i juče kada je bila prezentovana kreativne i umetničke veštine Maglićana.

Foto: V. Dorčova Valtnerova

Foto: V. Dorčova Valtnerova

U suštini ova seoska slava se nosila u znaku kreativnosti što se najviše videlo u naporima udruženja “Omladina za bolji život” koje je u saradnji sa osnovnom školom i predškolskom ustanovom organizovalo tri dešavanja posvećena najmlađim meštanima sela.

– Članovi udruženja su ustvari shvatili da se kreativnost, ljubav prema umetnosti i osećaj za suživot i jedinstvo razvija od najranijeg doba, – govori Jasmina Kovačević, jedna od glavnih inicijatorki i organizatorki manifestacije za decu tokom Vidovdanskih svečanosti.

Foto: V. Dorčova Valtnerova

Foto: V. Dorčova Valtnerova

– Zato smo za decu organizovali kreativnu radionicu na kojoj je više od 70 dece crtalo, bojilo, ukrašavalo, družilo se. Osim toga, deca i roditelji su imali priliku da pogledaju pozorišnu predstavu Prijateljstvo bez mane u izvođenju novosadskog studija ua animaciju i zabavu dece “Željko Veseljko” a zadnjeg dana Vidovdana su se mogli zabavljati sa animatorima.

– “Vidovdan za najmladje” organizujemo već treću godinu za redom, – kaže Kovačevićeva. – Cilj svih dešavanja je pre svega jedan vid edukacije, podizanje svesti o ekologiji, a sve to kroz zabavu što se deci veoma dopada i to nam samo daje vetar u leđa da radimo više.

Vladimira Dorčova Valtnerova

V.DORČOVÁ-VALTNEROVÁ
V.DORČOVÁ-VALTNEROVÁ

VLADIMIRA DORČA-VALTNER (1981) Od septembra 2013 je odgovorna urednica nedeljnika „Hlas ljudu“ i njegovog online izdanja. U redakciji „Hlas ljudu“ je zaposlena od marta 2013. godine, najpre kao urednica – novinarka. Od januara 2009. do februara 2013 bila je koordinatorka Odbora za informisanje Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine. U periodu od 2005 – 2008 radila je kao novinarka, urednica i voditeljka u slovačkoj redakciji TV Vojvodina. Od oktobra 2008 do aprila 2013 bila je predsednica Asocijacije slovačkih novinara. Od 1995 – 2000 i 2010 – 2012 bila je članica redakcije omladinskog časopisa „Vzlet“. Dobitnica je Godišnje nagrade časopisa „Vzlet“ za 2002. godinu i nagrade „Vladimir Dorča“ za 2013. godinu koju dodeljuje Asocijacija slovačkih novinara. Kontakt: dorcova@hl.rs