(Ne)kultura u Padini

2.apr 2015

(Ne)kultura u Padini

15-13padina20eko2O stanovnicima Padine se govori da su prijatni, gostoljubivi, kulturni i vredni ljudi. Nažalost, neke slike iz užeg centra ovog sela protivreče ovim tvrdnjama. Mislimo pre svega na fasadu Etno kuće i vrata na zgradi, koja je među stanovnicima Padine poznatija kao „ambulanta“ ili „samoposluga“, pored koje posetioci Padine moraju proći na putu do poznate istorijske znamenitosti u ovom selu – Šajbenovog bunara.  

U razgovoru sa Martinom Đurišom, nadzornikom u Etno kući, saznali smo da su zbog čestih, neprimerenih, čak vulgarnih poruka bili prinuđeni da stave video nadzor. Međutim, vandali su otišli korak dalje i razbili kamere. Ovaj problem su rešili sudskim putem i neko vreme nebo plava fasada je bila neoštećena. Ovu idilu je nedavno opet neko prekinuo.

Etno kuću je samo ove posetilo više od sto turista, najviše iz Novog Sada i Beograda. Možemo samo da zamislimo njihovo razočarenje, posle svih tih priča o padinskim Slovacima.

0eko3Nećemo biti toliko strogi i moramo reći da ove fotografije svedoče i o tome, da su stanovnici Padine kreativni i vredni čak toliko, ta uspevaju da presaviju i gvozdena vrata. Ako zađemo dublje u ovu problematiku naći ćemo i prihvatljivo objašnjenje, ali ne i opravdanje. Naime, znamo da  nezaposlenost stalno raste a vredni ljudi moraju negde da izbace svu tu snagu. Možda je samo potrebno usmeriti ih u drugim pravcima, gde bi mogli da iskoriste svu tu snagu, kao što je npr. pomoć drugim ljudima, kojima je ista neophodna. A oni koji crtaju grafite mogli bi od Mesne zajednice da zatraže neko pogodno mesto, gde bi njihova kreativnost mogla doći do izražaja.

Što se tiče kazne za štetu na Etno kući odlučeno je da počinilac mora da plati majstore i da kupi potreban materijal za krečenje cele fasade.  Identitet počinilaca nije poznat. Možda se upravo zbog toga ovakve situacije ponavljaju. Treba razmisliti, da li bi trebalo uvesti stari način kazne, koji stariji stanovnici Padine još uvek pamte – svaki osuđen počinilac je s tablicom oko vrata, na kojoj je pisalo za šta je bio okrivljen, morao da stoji ispred crkve. Nije na odmet razmisliti o tome.

Elenka Đuriš

 

HLAS ĽUDU
HLAS ĽUDU

NOVINSKO-IZDAVAČKA USTANOVA “HLAS LJUDU” 21000 Novi Sad, Bulevar oslobođenja 81/5, e-mail: nvu@hl.rs