POZIV: Kratka humoristična pozorišna forma i karikatura “JEŽKO Padina 2016”

1.mar 2016

POZIV: Kratka humoristična pozorišna forma i karikatura “JEŽKO Padina 2016”

Na osnovu inicijative koja je pokrenuta tokom manifestacije “Žive novine” koja je održana u Padini prošle godine, Dom kulture “Michal Babinka” iz Padine i NIU “Hlas ljudu” iz Novog Sada organizovaće smotru kratke humoristične pozorišne forme i izložbu karikature koje će se održati u Padini  30. aprila i 1. maja ove godine. 

Danas postoje brojne kratke humorističke pozorišne predstave i komadi, kao i brojne scene u okviru većih predstava i komada kako domaćih, tako i svetskih autora čije trajanje nije kraće od 10 minuta, niti duže od 15 minuta i koje se mogu samostalno, dakle kao zasebna celina prezentovati na sceni.

To omogućava glumcima da na specifičan i osoben način ispolje glumačke kvalitete. Sa druge strane, izvođenje na sceni ne zahteva veliku glumačku ekipu, kao ni zahtevne i komplikovane scenografije jer u ovakvoj kratkoj pozorišnoj formi do izražaja dolazi gluma a često i improvizacija.

jezkoonline

Osim profesionalnih glumaca i glumaca amatera koji već imaju iskustva sa pozorištem, ovakva pozorišna forma omogućava da se na sceni po prvi put okušaju građani i građanke koji imaju sklonosti ka glumi i humoru, ali nemaju slobodnog vremena da se angažuju na projektima velikih pozorišnih komada.

U svakoj sredini, manjoj ili većoj, postoje ljudi koji na specifičan, sebi svojstven i humoristički način bolje od svih umeju da prepričaju vic, anegdote, događaje ili dešavanja u sredini koja ih okružuje. Naročitno je bitno, da za ovakve kratke forme nije potrebno angažovati režisera, kostimografa, scenografa i ostali prateći kadar bez kojeg velike pozorišne predstave nije moguće realizovati, već je dovoljan samo talenat i ideja.

Zadata je humoristička forma bez teme, dakle obuhvata sve društvene slojeve, sve sfere života društva, društvene pojave i sva životna doba čime je namenjena najširem mogućem sloju stanovništva i publike. Sa druge strane, poznato je da humor deluje lekovito, antidepresivno što je u današnje vreme neophodno za savremeno čovečanstvo.

Na isti način, ali ovaj put putem KARIKATURE kao specifičnog likovnog izražavanja, omogućava se najširem sloju stanovništva, umetnicima i likovnim stvaraocima sklonim ovakvom likovnom izražavanju da različitim likovnim tehnikama na  A4 ili B3 formatu izraze svoj humoristički i likovni talenat.

Najbolje karikature biće nagrađene i objavljene u nedeljniku “Hlas ljudu”.

Obrazce za prijave za konkurs možete preuzeti  OVDE  i OVDE, kao i na www.mzpadina.net i www.rtvok.com.

Prijave na konkurs treba poslati do 15. aprila 2016.

(Hlas ljudu) 

HLAS ĽUDU
HLAS ĽUDU

NOVINSKO-IZDAVAČKA USTANOVA “HLAS LJUDU” 21000 Novi Sad, Bulevar oslobođenja 81/5, e-mail: nvu@hl.rs