Promovisana post publikacija konferencije o manjinskim medijima

14.sep 2016

Promovisana post publikacija konferencije o manjinskim medijima

Na današnjoj konferenciji za novinare u press sali Pokrajinske vlade  predstavljena je post publikacija IV regionalne konferencije posvećene manjinskim medijima „Manjinski mediji kao protagonisti rešenja“. Ujedno je najavljena i ovogodišnja regionalna konferencija posvećena manjinskim i lokalnim medijima koja će biti održana 10. novembra u Novom Sadu.

DSC_0466Prezentovana publikacija je rezultat prošlogodišnje konferencije, koja je održana u prostorijama Asocijaciji medija Srbije u okviru koje su o svojim iskustvima govorili predstavnici manjinskih medija iz šireg regiona.

O temama koje će biti obrađene na ovogodišnjoj konferenciji, koja nosi naziv „Zajednice novog vremena“ u ime organizatora govorila je Nataša Heror.

„Ovogodišnja konferencija u svom petom izdanju promišlja teme integracija, fenomen zajednice, razumevanje kuture i poziciju manjinskih i lokalnih medija kao protagonista novih rešenja u vreme intenzivnih promena i kreiranja novih parametara koji čine i uređuju savremeno društvo“, rekla je N. Heror koja je takođe istakla da je prilikom pokretanja ove platforme bilo dosta različitih pogleda i nerazumevanja, ali posle 4 godine, pregledom publikacija koje su nastale nakon svake konferencije, vidljiv je razvoj dijaloga koji se vodi i koji, naravno, žele da unaprede.

Mađar so je uključen u Evropsku asocijaciju dnevnih novina na jezicima nacionalnih manjina a verujemo da će se i za naše nedeljne manjinske medije, kao i portale, stvoriti mogućnost da postanu deo te zajednice.“

Ispred Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama govorio je Kalman Kuntić.

Kuntić je tom prilikom istakao da će Sekretarijat i ubuduće podržavati manjinske medije, ali da je takođe važno da menadžmenti ustanova pokažu nastojanje da dolaze do što je moguće većeg broja korisnika svojih proizvoda s jeden strane, a s druge zahvaljujući toj činjenici da dolaze do sredstava koje će sami zaraditi. „Smatramo da su nam nepohodne promene u samom načelu promišljanja, učešća u malom, skučenom tržištu, ali tržištu koje postoji i samim tim do dolaska do sredstava.“ istakao je Kuntić.

Ovogodišnja konferencija biće održana pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama i EU Info Centra.

Jasmina Panjik

J. PÁNIKOVÁ
J. PÁNIKOVÁ

JASMINA PANJIK (1984) Sa redakcijom „Hlas ljudu“ je 2010. godine najpre počela da sarađuje kao spoljna saradnica a kasnije je zaposlena na mestu novinar – dopisnik. Od januara 2018. odgovorna je urednica omladinskog časopisa "Vzlet". Predmet njenog interesovanja su socijalne teme, odn. problemi marginalizovanih grupa ljudi. Kontakt: panikova@hl.rs