Skreslené a zneužité vyhlásenie predáka DS?

1.apr 2016

Skreslené a zneužité vyhlásenie predáka DS?

Reakcie na vyhlásenie predáka Demokratickej strany Bojana Pajtića o „slovenských četníkoch“, ku ktorému prišlo v stredu 23. marca v Padine na volebnom mítingu DS pre mimoriadne parlamentné voľby sa množia.

Pajtićovo vyhlásenie, v ktorom, ako prinášajú médiá, okrem iného povedal, že Slováci nikdy doteraz četníkmi neboli, „ale teraz prvýkrát, sedemdesiat rokov po druhej svetovej vojne, vidíme slovenských četníkov… sedemdesiat rokov po druhej svetovej vojne máte Slovákov, ktorí vstupujú do srbskej etnickej strany, to je niečo, čo je úplne perverzné,“ odsúdili hlavne politické strany.

volbyfbIde predovšetkým o politickú stranu Slováci vpred!, ktorá včera aj protestovala pred sídlom pokrajinskej vlády, ale pridala sa k nej aj Srbská pokroková strana, Liga sociálnych demokratov Vojvodiny, Liberálno-demokratická strana a Zväz vojvodinských Maďarov.

– Ide o nešikovné vyhlásenie Bojana Pajtića, ktoré je úmyselne skreslené a zneužité v politickej kampani, ktorej cieľom je a to už dlhšie obdobie, Pajtića a Demokratickú stranu po každú cenu očierniť, oslabnúť a obviniť za všetky problémy v štáte, – vyhlásil pre Hlas ľudu politikológ Duško Radosavljević.

K verejnému odsúdeniu, podľa hlásenia niektorých médií, sa pridalo aj Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Belehrade, ale zatiaľ iba prostredníctvom spoločenskej siete Facebook.

Reagovanie Veľvyslanectva Republiky Slovensko je unáhlené, nepotrebné a s prvkami podpory určitej politickej strany vo volebnej kampani, – hovorí Radosavljević.

Vo verejnosti sa ako prvé, súbežne s politickou stranou Slováci vpred!, ozvalo aj občianske združenie Slováci a spolužitie, ktoré sa dištancuje a zároveň odsudzuje „prejav nenávisti predsedu Demokratickej strany Bojana Pajtića“ a pozvala slovenské inštitúcie, akou je Národnostná rada slovenskej národnostnej menšiny, Matica slovenská v Srbsku a médiá – Hlas ľudu a Rádio-televíziu Vojvodiny, aby urobili to isté.

Podľa niektorých politikov a predstaviteľov civilného sektoru teda nereagujú všetci tí, ktorí by vraj mali odsúdiť vyhlásenie vojvodinského premiéra – NRSNM, MSS, či médiá –  Hlas ľudu a RTV.

Národnostná rada slovenskej národnostnej menšiny neúčinkuje v aktuálnych voľbách, takže sa k uvedenej „situácii“ nebudeme vyjadrovať, – vyhlásila pre Hlas ľudu predsedníčka NRSNM Anna Tomanová Makanová.

Keď ide o médiá, ich úlohou je informovať, a nie sa zapájať do volebnej kampane, ako to robia niektoré lokálne médiá a tzv. internetové médiá, ktoré nepodávajú ani objektívny, ani pravdivý (presný) obraz skutočnosti. Niektorým politickým a spoločenským činiteľom, zvlášť z radov vojvodinských Slovákov, Hlas ľudu a RTV predstavujú kosti v hrdle, a tak je tomu aj v tejto, zdá sa, vykonštruovanej politickej situácii.

– Zdá sa, že existuje určitá koordinácia doteraz málo známych politických strán s určitými politickými faktormi, ktoré sa snažia dodatočne zašpiniť volebnú kampaň, – uzaviera Duško Radosavljević.

Zostáva však nezodpovedaná otázka: prečo ku (koordinovaným?) reagovaniam politických strán a iných subjektov prišlo s odstupom niekoľkých dní od uskutočnenia akcie DS v Padine, a nie v ten deň, alebo deň po…?

Vladimíra Dorčová-Valtnerová

V.DORČOVÁ-VALTNEROVÁ

VLADIMÍRA DORČOVÁ-VALTNEROVÁ (1981) Od septembra 2013 je zodpovednou redaktorkou týždenníka Hlas ľudu a jeho online vydania. Do Hlasu ľudu nastúpila v marci 2013 ako redaktorka-novinárka. Od januára 2009 do februára 2013 bola koordinátorka Výboru pre informovanie Národnostnej rady slovenskej národnostnej menšiny. V rokoch 2005 až 2008 pracovala ako novinárka, redaktorka a moderátorka v TV Vojvodiny (IP v slovenskej reči). Od októbra 2008 do apríla 2013 bola predsedníčka Asociácie slovenských novinárov. V období rokov 1995 až 2000 a 2010 až 2012 bola členka redakcie mládežníckeho časopisu Vzlet. Je laureátkou Výročnej ceny časopisu Vzlet za rok 2002 a Ceny Vladimíra Dorču za rok 2013, ktorú udeľuje Asociácia slovenských novinárov. Kontakt: dorcova@hl.rs

Napísať komentár

25 komentárov

1. nezávažný apríl 1, 20:24

” dobréránako” !, “Blesková správa” s malým oneskorením od 7 dní ?

2. Pavel Surový apríl 1, 20:25

Pani Dorčová kde je Vaše odsúdenie neprimeraného a urážlivého slovníka predsedu Demokratickej strany a premiéra Vojvodiny Bojana Pajtića voči Slovákom, aj tých čo sú v SNS. Oni nie sú naši Slováci? Každý človek ma právo na politické sebaurčenie ako aj na vierovyznanie.
    Vy ako šéfredaktorka a potom ako Slovenska z Vojvodiny ste to mala profesionálne a potom aj morálne ľudsky to ihneď odsúdiť. Taktiež Vaša celá redakcia Hlas ľudu!!!!
    Prečo ste necitovala Pastora, Čanka alebo Popovića. A prečo ste nekontaktovala bár 2-3 politológov a pýtala sa na ich mienku? Však predsa ide o objektívne a nezávislé informovanie bez autocenzúry z vašej strany?!

3. Pavel Surový apríl 1, 20:28

Titulok je dôkazom ku komu ste sa Vy priklonila?
    (vidíte ako sa dá aj takýmto názvom zmeniť kontext textu, ikeď som presvedčený, že Vy osobne vyhlášku Pajtića neschvaľujete).

4. slovak apríl 1, 20:41

To co rospravaju Surovi aj ekipa je horsie od Cetnikov… a ze sa sa… a aj vsetci slovaci lebo to co sa tu robi je hamba za vsetkich slovakov. Ambasada SK je SNS prava ruka ktora vadi slovako na cele z ambasadorokov sk…

5. škľ apríl 1, 21:43

Pajticu, sram te bilo zbog uvrede Slovaka

 (114)

 (14)

 Odgovori

6. Dz apríl 2, 10:56

Už dlho som nevidela niekoho kto sa takto “puká o zem” a dupká nožičkami tak, ako pán Surový.

7. Janko Guba apríl 3, 21:21

Komentár k mlčaniu Slovenskej národnostnej rady a Matice slovenskej v súvislosti s vyhlásením predsedu DS o „slovenských četníkoch” napísal prof. Dr. Zoroslav Spevák. Okrem iného v ňom uvádza: Vyhlásenie pána Bojana Pajtića o „slovenských četníkoch” a zhodnotenie, že tu ide o svojráznu „perverzitu” sa nepochybne vymyká z rámcov politického rátia a elementárnej slušnosti. Ono vyjadruje dlho rokov budovaný syndróm, že etnickí Slováci v Srbsku, na základe nejakej automatickosti, predstavujú kolektívny „majetok” DS a že podpisovateľkou a garantkou tapije na ten hádam doživotný stav, je predsedníčka Národnostnej rady Slovákov a multi-funkcionárka DS pani Anna Tomanová-Makanová. O Matici slovenskej v Srbsku Zoroslav Spevák píše, že je ona iba „tzv. Matica slovenská” a podľa jeho názoru, vskutku je inštrumentom politických mocnárov a záujmovo je pospletaná s členmi DS a NRSNM. Reagovanie profesora Zoroslava Speváka uvádzame v autentickom znení.

8. Jaro apríl 4, 06:14

Co nas je menej Slovakov to sme viac nakazeny politickim vasnami.

• Janko apríl 4, 11:00

Jednoznačne súhlasím s vami a chcem doložiť, že by Slováci mali voliť podľa vlastného svedomia, nemali by sme si dovoliť aby nás Pajtič, alebo pán Surový postavili jedných proti druhým. Predsa sme všetci Slováci a nie ich politické figúrky, ne treba sa biť kvôli politickým stranám…nech sa bijú Srbi medzi sebou, taká špinavá kampaň je ich výmyslom.

9. Pavel Surový apríl 4, 11:27

Janko a Jaro (tj členovia LSV A DS) vy ste sa asi pomýlili Slováci vpred! ako aj Ambasáda Slovenskej republiky v Belehrade odsúdili a boli žiadali ospravedlnenie predsedu Demokratickej strany. Pajtićove slová odsúdili Zoroslav Spevák, Ištvan Pástor, Nenad Čanak, Jaroslav Popović, Ljiljana Smajlović a iní.
    Nezavadzajte ľudí s mylnou hypotézou že mi niekoho staviame proti niekomu. My všetci sme sa postavili proti urážlivému hovoru Pajtića.

10. Pavel Surový apríl 4, 15:55

Kto za pravdu horí?
    Pre tých čo sa pýtajú prečo predsedníčka všetkých Slovákov Ana Tomanová Makanová, Národnostná rada a predsedníčka Výkonnej rady NRSNM Katarína Melegová Melichová a Matica Slovenská, Hlas ľudu neodsúdili urážliví hovor Pajtića odpoveď je veľmi jednoduchá niektorí nesmú aj keď by to ich morálka chcela, väčšina nesmie lebo Pajtić je ich stranícky šéf, niekto mal členov DS na svojej listine, niekto má DS sponzorov, mnohých DS zamestnal a niektorí dostávajú peniaze zo Pokrajinského sekretariátu takže asi musia mlčať.

11. Pavel Surový apríl 7, 10:59

A šéfredaktorka HL sa vzrušuje nad slovným spojením ešte trochu! Vladuška ďakujeme robíš nám zdarma kampaň. Novinár sa musí najprv pozrieť kontext šerovaného postu, veď ide o článok z Tanjugu Združenia Slovákov a občanov Srbska. Áno ešte trochu a bude po voľbách!

12. Pavel Surový apríl 7, 11:18

PRE TÝCH, ČO NÁS SÚDIA!
    Inač viete čo je super čím nás viac napadajú a zdieľajú o nás komentáre stále menej im to ľudí lajkuje.
    Len tí Gubovci si ešte poriadne otvárajú hubu!
    Nechápu, že robia totálne opačný efekt a nám dvíhajú rejting. Vidím že Dorčovku brania členovia LSV a DS kádre no pekne, pekne. Jedna vec z ich vypisovaní je aj pre nás pozitívna a to, že všetci zagágali a vyfarbili sa kto sú a s kým sú, to je to pekné na každých voľbách. Dobre je, že sa nevedia pretvarovať, ale ich vášne, nenávisť a zlosť vyplávali na povrch. Dobre je vedieť, kto ti čo myslí! A paradox je: súdia naše kroky, ale nepoznajú nás! Samozrejme každí si volí svoju stranu. Ale kto sa smeje posledný, najsladšie sa smeje.

13. slovak apríl 7, 13:56

Panu Surovom naozaj niečo chýba do hlavy mozno Provinčný sekretariát pre kultúru a informovanie verejnosti (to budes dostať, pravda?)

14. che apríl 7, 18:09

Surový- aký je -taký je. Určite nie je ideálny, ale je lepší ako Anna Tomanová Makanová. Poctivejší a transparentnejší. To je môj názor nie som členžiadnej strany a ani nemám úmysel to byť. Ale z môjho uhla- dajme mu šancu…

• p. apríl 8, 12:56

Mocichtivosť taktiež nie je nové “remeslo”, a kto po tom baží, niečo z toho si aj nájde… Otázkou je, koľko tým sebe a iným prospeje, lebo všetko je to predsa len – pominuteľné….

15. viky apríl 7, 21:23

Neuveriteľné, že jeden srbský politik, ktorý vedie vládu vo Vojvodine a stojí na čele strany s významnou minulosťou v zápasoch za demokratické Srbsko, si dovolil povedať niečo také nehorázne, brutálne a absurdné. Hanba ho, lebo on mal byť premiérom všetkých občanov, ale ako vidieť on hrabal pre seba a s nim spolu aj atm…hnus. a radšej sa mal opýtať prečo im ľudia zo strany odchádzajú??? a neobviňovať a neosočovať “perverzných” Slovákov…neviemkomu dám hlas 24.4. ale viem že jemu a podobným nedám. moje je diskrétne a suverénne právo a nebude mi niekto určovať.

16. hadica apríl 8, 13:40

Hadanka. Sebe prospela vela vdaka stranickym zaujmom 2004-2016. Spolocnosti a slovenskej komunite neprospela takmer vobec. Kto je to?

• iYoda apríl 9, 13:00

Politicka strana Slovaci Vpred?
      neurobila nic, nikdy a vdaka stranickym/politickym zaujmom sa stali slovaci-cetnici.

Vyhral som sendvic?

17. Slováci vpred! apríl 9, 23:57

18. Slováci vpred! apríl 9, 23:58

Pán nenávisť iYoda, Slováci vpred! ešte nemajú moc, súdiť nás budete keď preberieme politickú zodpovednosť. Vám by sme dali 1000 sendvičov. Dobru chuť!

19. iYoda apríl 10, 10:44

Cize cakate moc aby ste presne to iste mohli urobit? Go for it!

20. Pavel Surový apríl 11, 02:15

Žiadame podporu za silný politický mandát aby sme dokázali všetkým, že vieme robiť lepšie ako tí doteraz. A po štyroch rokoch nám vystavia účet občania. Bez účinkovania na politickej moci nie je možne nič spraviť a zmeniť v slovenských osadách. Len vypisovať ako čo robíte Vy. Vy sa tak bojte vystúpiť z tieňa že sa skrývate za prezývku a prečo sa nezúčastnite pán iYoda volieb a nech vidíme koľko hlasov získate. Veď o tom je politika počnúc od Grékov a ich demokracii po dnes. Politické strany sa uchádzajú o dôveru voličov a potom ak zvíťazia realizujú svoj program a víziu čo chcú zmeniť. A Vy vypisujte zase nebulózy a šírte nenávisť. Go for it!

Zobraziť komentáre

Napísať komentár

PODMIENKY POUŽÍVANIA
Komentáre, ktoré obsahujú vulgárne, urážlivé, rasistické alebo šovinistické odkazy nebudú zverejnené. Prosíme čitateľov, aby pri písaní komentárov dbali na pravopisné pravidlá. Komentáre napísané veľkými písmenami nebudú zverejnené. Názory vyjadrené v komentároch predstavujú osobnú mienku autora komentára a nekorešpondujú s názormi redakcie Hlasu ľudu. *