Skreslené a zneužité vyhlásenie predáka DS?

1.apr 2016

Skreslené a zneužité vyhlásenie predáka DS?

Reakcie na vyhlásenie predáka Demokratickej strany Bojana Pajtića o „slovenských četníkoch“, ku ktorému prišlo v stredu 23. marca v Padine na volebnom mítingu DS pre mimoriadne parlamentné voľby sa množia.

Pajtićovo vyhlásenie, v ktorom, ako prinášajú médiá, okrem iného povedal, že Slováci nikdy doteraz četníkmi neboli, „ale teraz prvýkrát, sedemdesiat rokov po druhej svetovej vojne, vidíme slovenských četníkov… sedemdesiat rokov po druhej svetovej vojne máte Slovákov, ktorí vstupujú do srbskej etnickej strany, to je niečo, čo je úplne perverzné,“ odsúdili hlavne politické strany.

volbyfbIde predovšetkým o politickú stranu Slováci vpred!, ktorá včera aj protestovala pred sídlom pokrajinskej vlády, ale pridala sa k nej aj Srbská pokroková strana, Liga sociálnych demokratov Vojvodiny, Liberálno-demokratická strana a Zväz vojvodinských Maďarov.

– Ide o nešikovné vyhlásenie Bojana Pajtića, ktoré je úmyselne skreslené a zneužité v politickej kampani, ktorej cieľom je a to už dlhšie obdobie, Pajtića a Demokratickú stranu po každú cenu očierniť, oslabnúť a obviniť za všetky problémy v štáte, – vyhlásil pre Hlas ľudu politikológ Duško Radosavljević.

K verejnému odsúdeniu, podľa hlásenia niektorých médií, sa pridalo aj Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Belehrade, ale zatiaľ iba prostredníctvom spoločenskej siete Facebook.

Reagovanie Veľvyslanectva Republiky Slovensko je unáhlené, nepotrebné a s prvkami podpory určitej politickej strany vo volebnej kampani, – hovorí Radosavljević.

Vo verejnosti sa ako prvé, súbežne s politickou stranou Slováci vpred!, ozvalo aj občianske združenie Slováci a spolužitie, ktoré sa dištancuje a zároveň odsudzuje „prejav nenávisti predsedu Demokratickej strany Bojana Pajtića“ a pozvala slovenské inštitúcie, akou je Národnostná rada slovenskej národnostnej menšiny, Matica slovenská v Srbsku a médiá – Hlas ľudu a Rádio-televíziu Vojvodiny, aby urobili to isté.

Podľa niektorých politikov a predstaviteľov civilného sektoru teda nereagujú všetci tí, ktorí by vraj mali odsúdiť vyhlásenie vojvodinského premiéra – NRSNM, MSS, či médiá –  Hlas ľudu a RTV.

Národnostná rada slovenskej národnostnej menšiny neúčinkuje v aktuálnych voľbách, takže sa k uvedenej „situácii“ nebudeme vyjadrovať, – vyhlásila pre Hlas ľudu predsedníčka NRSNM Anna Tomanová Makanová.

Keď ide o médiá, ich úlohou je informovať, a nie sa zapájať do volebnej kampane, ako to robia niektoré lokálne médiá a tzv. internetové médiá, ktoré nepodávajú ani objektívny, ani pravdivý (presný) obraz skutočnosti. Niektorým politickým a spoločenským činiteľom, zvlášť z radov vojvodinských Slovákov, Hlas ľudu a RTV predstavujú kosti v hrdle, a tak je tomu aj v tejto, zdá sa, vykonštruovanej politickej situácii.

– Zdá sa, že existuje určitá koordinácia doteraz málo známych politických strán s určitými politickými faktormi, ktoré sa snažia dodatočne zašpiniť volebnú kampaň, – uzaviera Duško Radosavljević.

Zostáva však nezodpovedaná otázka: prečo ku (koordinovaným?) reagovaniam politických strán a iných subjektov prišlo s odstupom niekoľkých dní od uskutočnenia akcie DS v Padine, a nie v ten deň, alebo deň po…?

Vladimíra Dorčová-Valtnerová

V.DORČOVÁ-VALTNEROVÁ

VLADIMÍRA DORČOVÁ-VALTNEROVÁ (1981) Od septembra 2013 je zodpovednou redaktorkou týždenníka Hlas ľudu a jeho online vydania. Do Hlasu ľudu nastúpila v marci 2013 ako redaktorka-novinárka. Od januára 2009 do februára 2013 bola koordinátorka Výboru pre informovanie Národnostnej rady slovenskej národnostnej menšiny. V rokoch 2005 až 2008 pracovala ako novinárka, redaktorka a moderátorka v TV Vojvodiny (IP v slovenskej reči). Od októbra 2008 do apríla 2013 bola predsedníčka Asociácie slovenských novinárov. V období rokov 1995 až 2000 a 2010 až 2012 bola členka redakcie mládežníckeho časopisu Vzlet. Je laureátkou Výročnej ceny časopisu Vzlet za rok 2002 a Ceny Vladimíra Dorču za rok 2013, ktorú udeľuje Asociácia slovenských novinárov. Kontakt: dorcova@hl.rs